Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 1 december 2010

Fruitplanten snoeien in december.


Door de strenge vorst is het vandaag niet goed om te snoeien. Er is binnen enkele dagen beter weer op komst en dan kan er wel gesnoeid worden.
Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender".

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in december doen bij appelbomen (Malus domestica), blauwe bessen (Vaccinium corumbosum), jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), kiwi's (Actinidia deliciosa), kiwibessen (Actinidia arguta), kweepeer/ kweeappelboom (Cydonia oblonga), vijg (Ficus carcia), passievrucht (Passieflora), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbesen (Ribes rubrum), taybessen (Rubus 'Tayberry'), zwarte moerbei (Morus nigra), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), zwarte vlier (Sambucus nigra) en kas- of serredruiven/ wijnrank (Vitis vinifera).
Lees meer bij snoeien van fruitsoorten in december.

Steenfruitbomen (Prunus-soorten) zoals pruimen en kersen mogen nu NIET gesnoeid worden. Ook walnoten/ okkernoten (Juglans regia) mogen nu NIET gesnoeid worden i.v.m. gevaar op bloeden (sapverlies).
Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in alle fruitbomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Snoei niet als het overdag vriest en snoei steeds op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien in december van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in de fruit-snoeikalender.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Zeer uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om houtstekken te maken. Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten