Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 26 februari 2011

Bemesten van fruitbomen, druiven en kleinfruit!Voorjaarsbemesting bij fruitbomen en kleinfruitstruiken zorgt voor een goede start!
Een fruitboom en bessenstruik heeft meerdere soorten voedingsstoffen (N, P, K, Mg, ...) nodig om te groeien en vruchten of bessen te geven.
Er is een groot verschil in voedselbehoefte tussen de verschillende fruitsoorten.
Sterkgroeiende fruitbomen, kiwi's, vijgen en houtig kleinfruit mogen niet teveel bemest worden met stikstof, want dan groeien ze nog sterker.
Een fruitgewas dat normaal groeit is meestal minder vatbaar voor plagen en schimmelziekten.
Matig bemesten en regelmatig snoeien maakt de planten minder vatbaar.
Op lichte gronden moet meestal meer bemest worden dan op zwaardere gronden.

Kaliumgebrek komt vaak voor op lichte gronden. Op lichte gronden (zandgrond) is er meer kans op uitspoeling van mineralen. Op gronden met een hoog gehalte aan organische stof is er ook minder uitspoeling van mineralen.
Op lichte gronden wordt soms aangeraden de kaliummeststoffen (K) pas in april uit te strooien. (Met een herhaling in juni).

Strooi geen meststoffen op de eerste vijf meter langs waterlopen. Op hellende percelen strooit u geen meststoffen op minder dan 10 meter van een waterloop.

Een tekort aan magnesium (Mg), al of niet in combinatie met iets te zure grond, kan bladvergeling veroorzaken. De meeste samengestelde meststoffen bevatten ook een kleine hoeveelheid magnesium.
Organische meststoffen kunnen in het voorjaar (februari-maart) gegeven worden, om mooie scheuten en vruchten te ontwikkelen.
Men streeft naar een scheutlengte van 20 cm per jaar. Wanneer geen regelmatige bemesting wordt toegepast, krijgen we een zwakkere groei met kleinere of geen vruchten tot gevolg.
Fruitbomen die te hard groeien en weinig of geen bloemknoppen bevatten worden beter niet extra bemest.
Meer lezen over de bemesting van fruitbomen, druiven en fruitstruiken.
Strooi GEEN kalk tegelijk met meststoffen. Probeer de kalk één tot twee maand voor het bemesten uit te strooien. (Zie nieuwsbrief januari)
In België is het vanaf 16 februari tot 31 augustus toegestaan van te bemesten. Bron: Vilt. http://www.vilt.be/Mestseizoen_start_met_duidelijke_bemestingsnormen

Pas geplante fruitbomen, druiven en kleinfruitstruiken moeten niet of slechts een beetje bijgemest worden, om te voorkomen dat de wortels verbranden. Een laagje compost en hakselhout uitstrooien op de plantspiegel (rond de boom of struik) is voldoende. Laat de stam iets vrij om verbranding en schimmelinfectie te voorkomen.

Blauwe bessen en de meeste kleinfruitsoorten worden NIET bemest in het plantjaar. Enkel een laagje compost is bruikbaar.

Geef aan (oudere) blauwe bessenstruiken enkel speciale zuurwerkende meststoffen --> Mest voor heidekruid is prima!

Zoutgevoelige planten zoals aardbeien kan je beter niet te veel meststoffen geven. Geef aardbeien bij voorkeur speciale chloorarme meststoffen.
Lees meer over " Een goede start bij het planten van fruitbomen en fruitsoorten".
Hebt u zware grond dan kan u vandaag(zeewieren)kalk te strooien en rond half april samengestelde (organische of scheikundige) meststoffen strooien.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden in uw mailbox ontvangen? Schrijf je NU in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten