Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 22 februari 2011

Taybessen planten en verzorgen.KENMERKEN:
De taybes/ tayberry is een bijzonder productieve, bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen.
De witroze bloemen verschijnen in mei-juni en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst.
De gewone taybes is licht gestekeld en bijzonder productief. Er bestaat ook een stekelloze mutant, die iets minder productief zou zijn.
Mits een goede standplaats kan de plant in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven. De bijzonder smakelijke, zoetzure vruchten welke we rond half juli aantreffen, zijn meestal niet te bekomen in de gewone fruitwinkels. Tayberry/taybessen hebben dieprode, grote en zeer lekkere vruchten die gelijken op reuzeframbozen.
Taybessen zijn gemakkelijk te telen in de volle zon of half schaduw met een groeihoogte van ca 150 (200) cm. (Zie afbeelding van aangebonden scheuten bij "fruithagen")
PLUKKEN:
De pluktijd is juli-augustus, en te snoeien na de oogst of in februari/maart.
SNOEI:
Snoei de meerjarige takken die bessen hebben gedragen volledig weg. De jonge (eenjarige) twijgen worden waaiervormig omhoog gebonden. Zijtakken worden op knoppen ingesnoeid (= ca 8 cm). Na het aanbinden worden de twijgen ca 10 cm boven de bovenste draad afgesnoeid.
Probeer het aantal takken per lopende meter te beperken tot 4 - 6 stuks. Verwijder indien nodig de dunste twijgen.
De snoei van taybessen vertoont veel gelijkenis met deze van braambessen.
VERMEERDERING:
'Tayberry' is gemakkelijk te vermeerderen met topafleggers in augustus-september.
Meer lezen over het planten en verzorgen van taybessen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten