Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 25 februari 2011

Ziektetolerante druivenrassen planten voorkomt schimmelaantastingen!


Het planten van ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt kan nu in februari en maart nog gebeuren.
De belangrijkste schimmelziekten bij tafel- en wijndruiven zijn echte meeldauw (witziekte) en valse meeldauw.
Valse meeldauw komt vooral 's zomers in openlucht voor bij regenachtig weer.
Echte meeldauw komt zowel in kas (serre) als in openlucht voor, bij eerder droog weer. De meeste oudere druivenrassen zijn vatbaar voor echte- en valse meeldauw.

Blauwe en roodblauwe ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt: o.a. Ester, Ganita, Lidi, Muscat Bleu, Nelly, Philipp en Katharina.

Witte ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt: o.a. Birstaler Muscat, Hecker, Sophie, Zalagyongye, Evita, Franziska en Eugeen.

Rode of roze ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt: o.a. Ganita, Lidi, Nelly en Roland (bijna pitloos, laatrijpend).
Lees verder over meeldauwtolerante druivenrassen voor openluchtteelt.

Druiven zijn in rusttoestand bijzonder winterhard en kunnen mits het gepaste ras te kiezen goed in openlucht gekweekt worden.
Druiven vragen een zonnige, warme standplaats. Ze houden van droge of matig vochtige grond die neutraal of licht alkalisch is. Druiven houden niet van natte en zure gronden! Zorg voor een luchtige standplaats zodat ze snel kunnen opdrogen. Een oosten- en zuidenmuur is zeer goed om druiven aan te leiden. Er kan ook een raamwerk gemaakt worden met palen en horizontale draden, waarlangs de druivenranken geleid worden.
Lees verder over het planten, snoeien en bemesten van druiven.

Kies niet zomaar een druivenras om te planten, maar vraag na of het weinig ziektegevoelig is.
Druiven zijn minder geschikt om langdurig in potten of kuipen op te kweken.
Koop geen oude druivelaars in grote potten, tenzij voor de sierwaarde. Het is meestal een oud en ziektegevoelig ras dat regelmatig preventief behandeld moet worden!
Foto's van witte, blauwe en rode openluchtdruiven in 2009

Uitvoerige informatie over aanbevolen druivenrassen, teelt en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Achteraan het boek zit een adressenlijst waar u aanbevolen druivenrassen kan bekomen.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten