Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 2 februari 2011

Winterbehandeling van fruitbomen en fruitstruiken.

Vanaf nu kan je de fruitbomen en fruitstruiken in rust behandelen met een (biologisch) product tegen schadelijke insecteneieren. Probeer eerst te snoeien voor je gaat behandelen. Verzamel het snoeihout en leg dat op een veilige afstand van de te behandelen bomen en struiken.
Wrijf daarna de stammen af met een harde schuurborstel zodat de losse schors verwijderd wordt.
Vooral appel-, peren- en pruimenbomen kunnen nu behandeld worden. Ook andere fruitbomen en kleinfruitstruiken (zonder bladeren) kunnen daarmee behandeld worden.
Producten voor winterbehandelingen hebben een zeer goede werking tegen de wintereieren van bladluizen, schildluizen en mijten (spint). De meeste, nog levende insecten en mijten worden ook vernietigd.
Voorkom dat uw (huis)dieren in contact komen met het product.
Behandel enkel bladverliezende planten die volledig in rust zijn. (= zonder bladeren en met de knoppen nog gesloten). Bij planten die al (jonge) bladeren vertonen krijg je bladverbranding.
Gebruik deze producten bij sneldrogend (droog) weer als de dagtemperatuur minstens 7°C is. Voor en na de behandeling mag er geen nachtvorst zijn.
Gebruik enkel toegestane (erkende) producten om te behandelen. Vroeger waren er nog andere (gevaarlijke) producten verkrijgbaar, maar die zijn nu niet meer toegelaten.

Een nadeel van dergelijke winterbehandeling is dat de sommige nuttige insecten (roofmijten, sluipwespen, ...) ook gedood worden. Dit probleem is op te lossen door VOOR de behandeling wat snoeihout veilig weg te leggen. (Enkele dagen/weken na de behandeling kan dat onbehandeld snoeihout opnieuw naast de bomen gelegd worden.)
Meer lezen over ziekten en plagen op fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten