Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 16 februari 2011

Solitairbijen of metselbijen in uw eigen tuin.Gebruik een stevige, oude plank van een harde en onbehandelde houtsoort met een doorsnede van ca 3mm, 4mm, 5 mm en 10mm. Ook een boomstam van onbehandeld hout is te gebruiken.
Harde houtsoorten zijn o.a. eik, beuk, valse acacia, appel, peren en kersen.
De aanbevolen boordiepte is 5 cm (of dieper), maar de gaten moeten aan één zijde gesloten blijven. Boor de gaten schuin omhoog, zodat er geen water in de gaten kan lopen.
Hang die plank bij voorkeur aan een zonnige, warme muur die naar het zuiden (of oosten) gericht is, zodat er weinig of geen water op die plank valt.
Hang de plank of stam met boorgaten 0,5 tot 1 (2) m boven de grond.
Solitaire bijen of metselbijen zijn heel nuttig voor de bestuiving en ze zijn ongevaarlijk voor mens en dier.
Deze metselbijen gebruiken de boorgaten om broedkamertjes in te maken. In elk gangetje komt er één ei en wat stuifmeel. Tussen elke broedkamer maken ze een tussenschot. Het uiteinde van de gang wordt ook mooi afgesloten.
Sommige bijensoorten gebruiken graag stengels die ze zelf kunnen uitknagen: stengels van vlier, frambozen, pluimhortensia en roomse kervel.
U kan deze insectenhotels ook kant en klaar aankopen, maar door ze zelf te maken heb je er meer plezier van.
Er zijn in de handel ook "kant-en-klare dakpannen" met boorgaatjes welke je kan plaatsen als nestplaats voor solitairbijen.
Zorg meteen voor wat aantrekkelijke bloeiende planten, zodat de solitairbijen kunnen voedsel verzamelen.
Drachtplanten of voedselplanten voor solitaire bijen zijn o.a. aardbei, amandel, abrikoos, appel, blauwe bes, braam, bieslook, dovenetel, frambozen, kiwi, kiwibes, perzik, pruim, trosbes, zwarte bes, ...
Lees meer over kruisbestuiving voor een goede fruitproductie.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten