Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 6 februari 2011

Fruithagen van rode- en witte trosbessen geven veel bessen!


Witte- en rode trosbessen hebben een opvallende zoete smaak.

Diverse soorten van Ribes nodigen je uit tot proeven!

Rode- en witte trosbessen of aalbessen (Sint-Jansbessen) kan men telen aan struik en als rechte fruithaag.
Een rechte kleinfruithaag is gemakkelijk om te snoeien en om compact te houden. Trosbessen aan een fruithaag geven sneller vruchten dan struiken.
Bij de snoei zal men zijhout lager dan 20 cm verwijderen. Lange zijtwijgen zijn ongeschikt als vruchthout en zal men ook wegsnoeien.
Het snoeien van trosbessen kan gebeuren vanaf januari tot april. Een vroege snoei (januari) geeft een oogstvervroeging. Door in februari of maart te snoeien heeft men minder kans op schimmeluitbreiding. Snoei steeds bij sneldrogend weer! Lichte nachtvorst is geen probleem om overdag te snoeien.
Meer lezen over rode en witte trosbessen (Ribes rubrum) in fruithagen.

Andere fruitsoorten die ook geschikt zijn voor fruithagen: frambozen, bramen, taybessen, kruisbessen en druiven.
Lees verder in de digitale fruitencyclopedie - fruit ABC.

Niet alle kleinfruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Rode, witte, zwarte- en kruisbessen zijn nauw verwant aan elkaar. Toch kan je ze aan de wetenschappelijke naam uit elkaar herkennen.
Meer lezen over het leren en inoefenen van wetenschappelijke namen van fruitsoorten met de interactieve oefeningen (denksport).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten