Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 18 februari 2011

Perenbomen kort bij elkaar planten geeft minder snoeiwerk. (Super Spindel Systeem)


Pyrus communis 'L├ęgipont' een productieve herfstpeer.


Perenbomen en appelbomen op een kleinere plantafstand vragen minder snoeiwerk!

Perenbomen worden meestal op een ruime afstand van elkaar geplant. Sommige perenrassen kunnen ook op een korte plantafstand (50 cm) van elkaar geplant worden.
Zorg voor een goede ondersteuning zodat de zwaarbeladen fruitbomen niet omver vallen. Ook sommige productieve appelrassen kunnen op dezelfde korte afstand van
elkaar geplant worden.

De snoei van intensieve plantsystemen vraagt minder werk en de pluk wordt gemakkelijker.
Plant indien mogelijk verschillende fruitrassen en fruitsoorten door elkaar, zodat schimmels en plagen minder kunnen uitbreiden.
Een goed "raamwerk" (= steunpalen en horizontale draden) is ook bruikbaar voor andere fruitsoorten zoals appelbomen, kersen op zwakke onderstammen, tafeldruiven
en pruimen.
Wacht met planten tot de grond goed ontdooid is. In te natte grond kan je beter ook niet planten. Vroeg planten geeft een veel betere hergroei dan bij het planten in
het late voorjaar. Fruitbomen die laat geplant worden moeten goed verzorgd worden vvoor een optimale groei.
Meer lezen over het planten van fruitbomen op een korte afstand.

Niet alle perenrassen zijn bruikbaar om kort bij elkaar te planten. Sterkgroeiende en laat vruchtbare rassen zijn minder geschikt.
De groeisterkte is ook afhankelijk van de gebruikte onderstam.
Peeronderstammen geschikt van sterk naar zwak: peerzaailing (Pyrus communis), 'Kwee A', 'Kwee Adams', 'Kwee Eline', 'Kwee C'. De onderstam 'Kwee C' geeft dus de zwakste groei aan de perenboom, maar is wel vorstgevoelig. De onderstam 'Kwee Eline' is NIET vorstgevoelig.
Perenzaailingen als onderstam zijn NIET geschikt voor laagstam (en voor nauwe beplantingen), maar wel zeer goed voor halfstam- en hoogstambomen.
Meer lezen over rassenkeuze, bestuiving, snoeien en verzorging van perenbomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten