Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 3 februari 2011

Plakenten of copuleren van onderstammen vraagt aandacht!Enten of griffelen is een methode van vermeerderen waarbij een tak van een plant wordt verenigd met de wortels van een andere plant.
Voor beginners is de gewone plakgriffel (= copulatie) het gemakkelijkste aan te leren.
Winterentingen worden meestal in de maanden januari, februari en maart op losse onderstammen toegepast die nadien ingekuild of geplant worden. Ook tijdig opgepotte onderstammen van kiwi's, druiven, noten, appel en peer kunnen zodra ze goed in groei zijn, geënt worden met enthout in rust. Opgepotte planten worden in december of januari in een licht verwarmde ruimte gebracht om in groei te trekken. Zodra ze goed groeien (= veel bladeren hebben) kunnen ze geënt worden d.m.v. de plakgriffel of copulatie. Vanaf half mei kunnen binnen veredelde onderstammen in openlucht geplant worden.
Meer lezen over het plakenten van onderstammen.
De voorbereiding en de verzorging van de entelingen zijn belangrijk voor een optimaal resultaat.
Er zijn nog andere entmethoden mogelijk zoals de Engelse griffel, spleetgriffel, driehoeksgriffel en zijdelingse entingen. Voor het omenten van (oudere) bomen gebruikt men de kroongriffel en de stekelvarkensgriffel.
Meer lezen over andere griffelmethoden/ entmethoden, voorbereiding en nazorgen bij het enten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten