Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 21 mei 2011

Kersenvlieg maakt kersen oneetbaar!


De overwinterende poppen in de grond ontluiken begin mei. De kersenvlieg (Rhagoletis cerasi) is het meest actief vanaf mei bij zonnig weer en bij warm weer (+16°C.).
Ze leggen hun eitjes in de kleine, nog groene kersen. Uitwendig is er op kersen een klein boorgaatje zichtbaar, hetwelke ook gemakkelijk geïnfecteerd wordt door vruchtrotschimmels. De made eet de inhoud van de kersen op.
Bij grote aantasting kan een groot deel van de kersen waardeloos (oneetbaar) worden. Vroege kersen worden meestal niet aangetast. Middentijde en late kersenrassen kunnen wel erg aangetast worden.

Preventie:
De kersenvlieg is eenvoudig te vangen met gele plasticstroken met lijm. Deze worden aangebracht van mei tot juli en kunnen de schade haast tot nul herleiden.
Bestrijding:
Ook te bestrijden met aangepaste insecticiden, vraag ernaar in uw tuincentrum. Meestal moet er behandeld worden als de kersen geel worden (Afhankelijk van het gebruikte product is dit minstens 2 weken voor de oogst).

Veel schade is ook te voorkomen door het gebruik van feromoonvallen. (Gebruik een trechterval ofwel driehoekige lijmval gecombineerd met een kersenvlieg-feromoon. De feromoon-capsules blijven 6 weken actief werkzaam).
Meer lezen over de kersenvlieg die zoete kersen oneetbaar maakt.

Meer teeltinfo over kersen en andere Prunus-soorten
.

Uitvoerige informatie over de teelt en verzorging van kersen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Naast de kersenvlieg is er ook aantasting door bladluizen mogelijk.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten