Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 3 mei 2011

Vijgen vragen een zonnige, warme en droge standplaats!Vijgen vragen een zonnige, warme en droge standplaats.
Gewortelde winterstek klaar om te planten (Rechtstreeks in pot gestekt)
Ficus carica 'Brown Turkey'
De vijgenboom of vijgenstruik (Ficus carica) is een bijzondere bladverliezende, warmteminnende fruitsoort die geschikt is als kuipplant of voor volle grond in warme tuinen. Mits een goede standplaats en beschutting kan de plant in juni en september eetbare vruchten geven. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.

Loopt uw vijgenboom of vijgenstruik niet normaal uit?
Mogelijk is er een gedeelte bovenaan afgevroren. Afhankelijk van de standplaats en provincie kan er meer of minder schade zijn.
Struiken herstellen zich meestal beter doordat ze onderaan terug kunnen uitlopen. Stambomen waarvan de wildopslag regelmatig verwijderd zijn mogelijk verloren.
Meer lezen over vijgen - plantfiche (Ficus carica).

Vijgen laten zich goed leiden langs een zonnige muur of aan draden.
Meer lezen over het leiden van vijgen.

Sommige vijgenstruiken geven in ons land nooit vruchten of de vruchten vallen voor ze rijp worden af. Plant enkel geschikte rassen voor ons klimaat.
Meer lezen over geschikte vijgenrassen voor ons klimaat.

Door zomersnoei wordt de groei geremd en ontstaan er sneller vruchten.
Zie ook "Snoeikalender fruitsoorten"
Maak bij het gieten de bladeren niet nat want dan kan er een roestschimmel ontstaan.
Vijgen verdragen beter droge grond dan natte grond. Laat van planten in potten en kuipen de potkluit af en toe eens opdrogen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten