Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 21 mei 2011

Opvallende bloemen bij kiwibessen (Actinidia arguta).


'Weima' is een mannelijke bestuiver met opvallende stuifmeeldraden (foto 1). Dit ras geeft zelf geen vruchten maar dient als bestuiver van vrouwelijke kiwibessen of als bestuiver voor 'Issai', welke dan iets dikkere bessen met pitten zal geven.
Hommels en bijen zorgen voor de overdracht van stuifmeel naar de stampers van de vrouwelijke bloemen.

'Jumbo' (foto 2) is een vrouwelijke kiwibes die moet bestoven worden met stuifmeel van een mannelijke kiwibes. Dit ras zou de grootste kiwibessen geven. De bloemen zijn erg aantrekkelijk.
Nog gesloten bloemknoppen van 'Issai'

ZELFBESTUIVER ALS BESTUIVER VOOR VROUWELIJKE RASSEN?
'Issai' is een eenhuizige (tweeslachtige) zelfbestuiver die ook (kleinere) vruchten geeft. De bloei is meestal later dan bij de gewone vrouwelijke rassen, waardoor de eerste bloemen soms niet bestoven worden. 'Issai' geeft snel veel bloemen en vruchtjes. (Foto 3: 'Issai')
De eerste bloempjes van de zelfbestuivende 'Issai' waren pas op 31 mei 09 geopend. De stijlen (vrouwelijk deel) zijn wit en zitten in het midden. De (onvolgroeide) stuifmeeldraden (= mannelijke delen) zijn bruin en zitten aan de buitenkant van de bloem.
KRUISBESTUIVING IS NODIG.
Opvallende witte bloemen bij de kiwibessen. Kruisbestuiving is meestal nodig!
De meeste kiwibessen zijn tweehuizig (Mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten).
In 2011 bloeiden 'Jumbo', 'Ken's Red' en 'Weima' reeds op 20 mei. Van de tweeslachtige 'Issai' zijn de bloemknoppen nog steeds gesloten. 'Issai' bloeit te laat om vrouwelijke kiwibessen te bestuiven.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen/minikiwi's (Actinidia arguta).

NIET WINDEN!
Laat de jonge scheuten van kiwibessen niet winden rond draden en steunpalen, maar maak ze regelmatig los om ze mooi verticaal omhoog te leiden.
De lange scheuten van kiwibessen moeten regelmatig aangebonden worden. Laat de scheuten niet winden!
Sterk groeiende scheuten (zonder bloemen) mogen op ca 10 cm ingekort worden.
WATER GEVEN!
Kiwi's en kiwibessen bewortelen erg oppervlakkig en zijn droogtegevoelig. In droge periodes kan je best éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven. Laat het gras NIET groeien tot aan de voet van de planten, maar dek de grondoppervlakte rond de stam af met een mulch van grove compost en/of bladeren.
SPINT?
Bij een langdurige droge periode is er aantasting van spintmijten (rode spin) mogelijk. Schade van spint kan je verkleinen door regelmatig ('s morgens of 's avonds) de bladeren eens nat te sproeien.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten