Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 11 mei 2011

Perzik- en nectarinevruchten uitdunnen geeft een gezond groeiende boom!Het lijkt een goed perzikjaar te worden voor de witvlezige perzikrassen 'Reine de Vergers' en 'Revita'. Bij de perzik- en nectarinebomen die geen vruchten dragen zijn mogelijk de bloemen bevroren ofwel was er een slechte bestuiving doordat er te weinig bijen en hommels aanwezig waren. --> Bijna alle fruitsoorten stonden in 2011 gelijk in bloei!
Vroeg dunnen zorgt voor een meer evenwichtige groei, dikkere vruchten en minder kans op een beurtjaar (= jaar met weinig of geen vruchten).
Probeer per 15 cm tak slechts één vrucht te behouden. Ook moet er voorbij de vrucht minstens één blad aanwezig zijn.
Per vrucht zouden er ca 15 tot 20 gezonde bladeren moeten zijn.
Twijgen welke te zwaar beladen zijn met vruchten kan men doorknippen op enkele vruchten.
Men kan de groei van perzikbomen afremmen, door te snoeien kort na de vruchtzetting (mei). Zomersnoei geeft kleinere bomen met meer geschikt vruchthout. Vooral voor leivormen is zomersnoei heel nuttig!
Overtollige takken en perziktwijgen welke geen vruchten dragen kan men dan probleemloos wegsnoeien.
Meer lezen over vruchtdunnen en zomersnoei bij perzikbomen.

In deze periode kan er soms veel schade merkbaar zijn van de krulziekte. Krulziekte geeft bij zware aantasting een ernstige groeiverzwakking en na enkele jaren kan de boom ervan afsterven. Sommige rassen zijn weinig of niet vatbaar voor de krulziekte.
Meer lezen over perzik- en nectarinebomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten