Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 19 mei 2011

Perengalmug geeft zwarte dikkop-vruchten!


Perengalmug geeft afvallende, zwarte vruchten (Dikkoppen)
De perengalmug (Contarinia pyrivora) is een klein en onopvallend insect dat zijn eitjes op de perenbloesem legt nadat het in rond half april uit de grond is gekropen. Aangetaste vruchten zijn ronder en korter (= "dikkoppen"); de vruchtgroei stopt bij een grootte van ca 2 cm en middenin de vrucht zit geelwitte of zalmkleurige maden. Later worden de vrucht bruinzwart en vallen ze af.
De larven kruipen nadat ze met het vruchtje op de grond zijn gevallen in de aarde en verpoppen zich daar. Het volgende jaar komen uit die verpoppingen volwassen muggen die opnieuw eitjes gaan leggen in de bloemknoppen van peren.

Voor hobbytelers is een directe (chemische) bestrijding moeilijk. Wel kan men de aangetaste vruchten wegnemen en vernietigen om de infectiedruk te verminderen.
Meer lezen over perenteelt en verzorging.
Naast de perengalmug kan er soms ook schade voorkomen van de perenbladvlo.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten