Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 1 mei 2011

Preventie van wollige bloedluis op appelbomen.


Wollige bloedluizen kunnen heel wat schade veroorzaken aan appelbomen en aan sierappels. Ze veroorzaken een groeiverzwakking door het opzuigen van plantensap. Op de zuigwonden kunnen kankers ontstaan.
Cultuurmaatregelen zijn schuilplaatsen voor oorwormen maken, aantastingen regelmatig wegsnoeien, zieke waardplanten opruimen en schuilplaatsen maken waar nuttige insecten kunnen overleven. Bijzonder vatbare fruitrassen worden beter niet aangeplant maar vervangen door ziektetolerante fruitrassen. De MM-onderstammen (MM111, MM106) zijn meestal niet vatbaar voor aantastingen door de wollige bloedluis.
Met een schildersborstel kan je wekelijks de wollige bloedluis wegborstelen.
Ook in april kan de wollige bloedluis reeds schade veroorzaken.
Zie ook blog over de wollige bloedluis op appelbomen in april.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Op terrasplanten kunnen soms ook wolluizen voorkomen.
Op perenbomen komen nu aantastingen van Pseudomonas syringae (scheut- en bloemtrosverdorring) en van de perenbladgalmug (Dasineura pyri) aanwezig zijn.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten