Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 19 mei 2011

Vroeg pruimen dunnen voorkomt beurtjaren!


(Foto van 'Warwickshire Drooper' werd in een vorig jaar genomen).
Pruimenvruchten (Prunus domestica) uitdunnen in juni om beurtjaren, schimmeluitbreiding en takbreuk te voorkomen. Ook zal de smaak veel beter zijn.
Dun de vruchten tot ze ca 6-8 cm van elkaar hangen (= ca 10 vruchten per meter).

Het vruchtdunnen is vooral nodig bij 'Jubileum', 'Opal', 'Victoria' en 'Belle de Louvain', maar ook bij andere rassen met een zwaar behang is dit nuttig.

Na het dunnen kan er nog vruchtval optreden door aantasting van de pruimenzaagwesp en van de pruimenmade. (Zie vorige berichten in blog)

Verzamel de beschadigde vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmade) in een emmer water of geef ze aan de kippen.
Meer lezen over het uitdunnen van pruimenbomen.
Op sommige plaatsen hangen er dit voorjaar (mei 2011) maar heel weinig vruchten aan de pruimenbomen en hier kan het dunnen beperkt worden tot het verzamelen van de aangetaste vruchten (pruimenmade, pruimenzaagwesp).
Pruimenrassen die dit voorjaar (2011) bij ondergetekende goed dragen zijn o.a. 'Victoria', 'Warwickshire Drooper' en 'Sanctus Hubertus'. Deze rassen moeten dan toch gedund worden om een beurtjaar te voorkomen.
Ook perzik- en nectarinebomen die veel vruchten dragen en die op een te droge grond staan kunnen best goed gedund worden.
De slechte vruchtzetting kan veroorzaakt zijn door een slechte bestuiving ofwel door aantasting door de pruimenzaagwesp.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten