Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 6 maart 2011

Abrikozen vragen weinig onderhoud en passen ook in de siertuin (Prunus armeniaca)Abrikozenbomen (Prunus armeniaca) bloeien mooi en vragen weinig onderhoud!
Abrikozenbomen zijn zeer sierlijke fruitbomen die in het voorjaar erg opvallen. De roze bloemen in het vroege voorjaar (maart) zijn erg mooi. Door de vroege bloei en de kans op lentenachtvorst zijn er sommige jaren geen vruchten.
Momenteel (voorjaar 2011) staan de bloemen in rozeknop-stadium. Een late bloei heeft als voordeel dat de kans op bevriezen van de bloemen kleiner is, waardoor er een grote kans op een goede oogst bestaat.

Na de sierlijke bloei komen er sierlijke bladeren, waartussen je in de zomer smakelijke vruchten kan vinden.
Ook in de siertuin verdient deze opvallende boom een plaats.
De meeste abrikozenrassen zijn zelfbestuivend, maar plant je toch twee verschillende abrikozenrassen dan ben je meestal verzekerd van de lekkere vruchten. Abrikozenbomen zijn goede bestuivers voor Aprium-bomen (= kruising van Japanse pruimen x abrikozen).
Abrikozen mogen geoogst worden voor ze eetrijp zijn, ze rijpen nog verder na. De rijpe vruchten zijn rijk aan provitamine A en ijzer.

Kies een goed doorlatende, zonnige en warme standplaats uit om abrikozenbomen te planten. De grond mag lichtzuur of neutraal zijn.
Meer lezen over het planten, snoeien en rassenkeuze van abrikozen (Prunus armeniaca).

Abrikozenbomen worden vermeerderd door oculeren en enten. Oculeren geeft het meeste kans op succes. Als onderstam worden de pruimonderstammen 'Brompton' en 'Saint Julien A' gebruikt. Voor hoogstammen worden zaailingen van pruimen gebruikt.
Interessante abrikozenrassen zijn o.a. 'Tros Oranje', 'Hongaarse', 'Orangered', 'Hargrand' en 'Kuresia'
Er bestaan ook kruisingen van abrikozen en Japanse pruimen, de PLUOT en APRIUM.
Meer lezen over planten vermeerderen door oculeren en enten op een onderstam.
Abrikozenbomen zijn als laagstam, halfstam en hoogstam te bekomen. Deze bomen passen zowel in de siertuin als in de fruittuin. De meeste rassen zijn zelfbestuivend.
Adressen waar u plantgoed van abrikozen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten