Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 14 maart 2011

Bestuiving is belangrijk bij pruimenbomen.


De witte bloemknoppen van de pruimenbomen staan nu goed zichtbaar en binnenkort mogen we de eerste open bloemen verwachten. Toch is de aanwezigheid van bloemen niet voldoende om vruchten te bekomen. De meeste ^pruimenbomen hebben immers kruisbestuiving nodig!
Belangrijk voor de vruchtenproductie is de (kruis)bestuiving. In het algemeen bloemen pruimenbomen opvallend vroeg (half maart - begin april). Voor een goede vruchtzetting moeten er meestal 2 gelijkbloeiende rassen geplant worden.
Een slechte productie is meestal te wijten aan: een slechte bestuiving, te koud (vorst) of te nat tijdens de bloei. Laatbloeiende en zelfbestuivende rassen geven meestal minder beurtjaren.
Een goede bestuiver moet veel stuifmeel leveren (jaarlijks) en moet gelijktijdig met het andere pruimenras bloeien. Warm en droog weer zijn ideaal voor een goede bestuiving. Laat bloeiende pruimenrassen zijn meestal minder onderhevig aan lentenachtvorst.
Enkele goede zelfbestuivers (ZB): 'Sainte Cathérine', Belle de Louvain, Altesse Simple, Mirabelle de Metz, Prune de Prince (RGF) , Victoria (syn. Reine Victoria), Sanctus Hubertus en Opal.
Ook de mirabelpruimen en kwetspruimen (Altesse Simple-typen) zijn zelfbestuivend en hebben geen kruisbestuiving nodig.
Meer lezen over de bestuiving van pruimenbomen.
De vroegst rijpende pruimen zijn o.a. 'June Blood' (syn. 'Kaapse Pruim'), 'Opal' en 'Early Laxton'.
Meer lezen over het planten en de raskenmerken van pruimen.

Meer lezen over zelfbestuivende mirabelpruimen .

Meestal zijn pruimenbomen gemakkelijke fruitbomen die slechts weinig of geen snoei vragen en die meestal gezond opgroeien.
Pruimenbomen en andere steenfruit kan u best snoeien tussen half april en half september. Takken uitbuigen kan vanaf maart tot augustus gebeuren.
Meer lezen over het uitbuigen en de snoei van pruimenbomen.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, bestuiving, snoei en verzorging van pruimenbomen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Ondanks de aanwezigheid van andere pruimenrassen, kan de vruchtzetting soms slecht verlopen. De vruchten blijven dan klein, worden vroegtijdig rood en vallen dan af.
Oorzaken van een slechte vruchtzetting bij pruimenbomen:
- geen gelijkbloeiend (passend) ander pruimenras in de nabije omgeving.
- geen of onvoldoende bijen en hommels aanwezig.
- ongunstig weer tijdens de bloei: nachtvorst, regen, te droge grond, te droge lucht, ...
- te droge grond na de bloei.
Nota:
Vruchtjes die in een jong stadium aangetast worden door de pruimenzaagwesp vallen ook snel af.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten