Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 6 maart 2011

Het snoeien en leiden van bramen en taybessen.




Bij het telen van braambessen (bramen)- Rubus fruticosus is een jaarlijkse snoei belangrijk. Jaarlijks snoeien voorkomt de uitbreiding van ziekten. Snoeien kan in het najaar (oktober/november) of in het voorjaar (maart) gebeuren.
Bramen en taybessen geven vooral vruchten op jonge stengels die het vorige jaar gevormd zijn (= eenjarige twijgen)
Bij de jaarlijkse snoei worden alle oude takken die vruchten hebben gedragen volledig verwijderd. Ze zijn te herkennen aan de zijtakken met verdroogde vruchten. Gebruik voor de oude takken weg te snoeien een goede takkenschaar, want de oude takken zijn soms 5 cm dik!
De jonge (eenjarige) twijgen worden daarna uitgedund tot er 5 - 8 stuks per lopende meter overblijven. Het uitdunnen is om een luchtig gewas te bekomen dat minder ziektegevoelig is. Gestekelde bramen kan je beter uitdunnen tot 4-5 stuks per lopende meter.

Na de snoei worden de overige (jonge) bramentakken waaiervormig omhoog geleid en losjes vastgemaakt. Eventuele zijtakken worden op 2-3 knoppen ingekort (= ca 10 cm). Te lange aangebonden takken worden ongeveer 15 cm boven de bovenste draad afgesnoeid.
Aan een goed gesnoeide en mooi geleide taybessenstruik worden de vruchten groter, zoeter en zijn minder vatbaar voor vruchtrot & bramengalmijt.
Taybessen (Rubus 'Tayberry') worden op dezelfde wijze als bramen gesnoeid.
Meer lezen over het snoeien van braambessen en taybessenstruiken (Rubus-species).

De taybes/ tayberry (= kruising van braam en framboos) is een bijzonder productieve, bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen. De witroze bloemen verschijnen in mei-juni en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst. Mits een goede standplaats kan de plant in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven. De bijzonder smakelijke, zoetzure vruchten welke we rond half juli aantreffen, zijn meestal niet te bekomen in de gewone fruitwinkels. Gemakkelijk te telen fijn gestekelde plant voor volle zon, groeihoogte ca 150 cm.

Braambessen en taybessen zijn eenvoudig te vermeerderen met topafleggers in augustus-september.
In de meeste tuincentra is plantgoed van (gestekelde) taybes, tayberry of braambozen te bekomen. Er is zelfs een stekelloze taybes die nog gemakkelijker is om te leiden.
Meer lezen over taybessen - Rubus 'Tayberry' (kruising van bramen en frambozen).

Adressen waar plantgoed van bramen, braambozen en taybessen bekomen kan worden.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten