Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 8 maart 2011

Winterstekken in vollegrond uitplanten.


Het uitplanten van winterstekken of houtstekken in volle grond. Steek de stekken 1/2 tot 2/3 diep op goed bewerkte en vruchtbare grond. Vroeg uitplanten (februari-maart) op zwarte plastiek geeft de beste beworteling en groei. Gebruik goed verteerde mest voor een optimale groei te bekomen.
Winterstekken van jostabessen en zwarte bessen wortelen meestal zeer gemakkelijk en kunnen ook op hun definitieve plaats uitgeplant worden.
Winterstekken van onderstammen die later geoculeerd moeten worden, kan men iets ruimer uitplanten zodat ze goed te bereiken zijn.
Voorzie de winterstekken van een duidelijk etiket (label) en let op dat dit niet kan insnoeren.
Bij uitdrogend weer (schrale, koude wind) moet je de stekken goed aandrukken en indien nodig zelfs bevochtigen.
Staan de stekken in een kas/serre, dan lopen de knoppen al uit. Ze zijn dan vorstgevoelig geworden en mogen vanaf begin (half) mei uitgeplant worden.
Meer lezen over het uitplanten van winterstekken.

Van gemakkelijk wortelende kleinfruitsoorten zoals rode trosbes, witte trosbes, zwarte bes en jostabes kunnen er nu ook nog stekken genomen worden.
Lees verder over kleinfruit en druiven vermeerderen door stekken.
Niet alle fruitsoorten kunnen nu nog gestekt worden. Wil je toch op een ander tijdstip stekken, plaats dan de stekken in een pot met stekgrond en hou de pot op een temperatuur van minimum 10°Celsius.
Lees verder in de stekkalender-fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten