Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 5 maart 2011

Blauwe bessen. Bemesting en pH voor optimale groei.Gebruik bij blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) geen kalkrijke meststoffen en ook geen verse organische mest!
Vanaf maart tot mei kan u bemesten met gedroogde organische meststoffen (koemest) of traagwerkende scheikundige meststoffen en zuurwerkende meststoffen. Ook is een mengsel 1/2 compost + 1/2 fijn hakselhout bruikbaar.
In de meeste tuincentra kan u ook speciale meststoffen voor heideplanten (Ericaceae) vinden. Deze zijn bijzonder geschikt voor het bemesten van blauwe bessen en bosbessen.

Dek de grondoppervlakte af met 10 cm hakselhout. Mulchen met hakselhout zorgt voor een goed bodemleven en een optimale groei.

Bij het planten kan u beter geen meststoffen toedienen, want de wortels verbranden gemakkelijk.

Geeft NOOIT kalk aan blauwe bessen, want deze zijn kalkhatend. Ze houden van een zure tot lichtzure, humusrijke grond. Indien de pH (zuurheid van de grond) niet gepast is dan kan er abnormale geelverkleuring en zelfs bladverdroging van de bladeren ontstaan. (Zie afbeelding)
Meer lezen over de bemesting en bodem pH van blauwe bessen.

De meeste andere fruitsoorten kunnen in de maanden maart en april ook een eerste bemesting krijgen.
Meer lezen over de bemesting van fruitbomen, druiven, noten en houtig kleinfruit.

Uitvoerige informatie over de snoei, rassenkeuze, teelt en verzorging van blauwe bessen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten