Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 11 maart 2011

Vijgen en hazelaars vermeerderen door afleggen (marcotteren).


Afleggen is een methode van vegetatieve vermeerdering, waarbij een tak zo in de grond gebogen wordt, dat de top weer boven de grond uitkomt. Het afleggen kan o.a. bij vijgen (Ficus carica), hazelaar (Corylus avellana), druiven (Vitis vinifera), kiwibessen (Actinidia arguta) en diverse klimplanten toegepast worden.
Het afleggen geeft meestal een goede beworteling, er is weinig risico op mislukking en de planten worden op eigen wortel geteeld, waardoor hinderlijke wildopslag uitgesloten is.

Het marcotteren door aanaarden gelijkt erg op het afleggen, maar alles gaat sneller en is eenvoudiger. De scheutbasis van een laag vertakte plant wordt met grond bedekt. Aan de scheutbasis van elke scheut worden wortels gevormd. Deze methode wordt voornamelijk toegepast voor het vermeerderen van fruitboomonderstammen.
Het gedeelte in de grond mag eerst gekwetst worden, zodat er gemakkelijker wortels ontstaan. U kan op die plaats wat schors wegnemen ofwel een beetje wringen.
Meer lezen over planten vermeerderen door afleggen en marcotteren.

Sommige onderstammen kunnen vermeerderd worden door zaaien of stekken. Gezaaide onderstammen groeien meestal veel sterker en zijn dan pas laat vruchtbaar. Onderstammen vermeerderd door stekken of afleggen groeien meestal zwakker (trager) omdat de typische eigenschappen (een zwakke groei) beter behouden blijven.
Meer lezen over fruitsoorten vermeerderen.

Niet alle fruitsoorten kunnen op dezelfde manier vermeerderd worden.
Lees meer over soorten onderstammen en hun vermeerdering.
Zie ook weblinks plantenvermeerdering
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten