Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 12 maart 2011

Krulziektebehandeling op perzikbomen. (Herhaling waarschuwing).


Bloemknoppen bij perzik of nectarine. De bloemkleur wordt zichtbaar.
Het is NU de ideale tijd om preventief te behandelen met een schimmelwerend product (fungicide)!


Aantasting van krulziekteschimmel op perzikbladeren in mei-juni.

De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekteschimmel (Taphrina deformans).
Vanaf 8-10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw perzik- en nectarinebomen (= Periode einde februari - 20 maart). De krulziekteschimmel wordt dan opnieuw actief. Preventieve behandelingen zijn de komende dagen nodig!
Controleer dagelijks de twijgen van uw perzik- en nectarineboom om te zien of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt.
Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar rond half maart) worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
De perzikbladeren zijn later opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei. Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 - 4 jaar afsterven. Ook amandelbomen kunnen aangetast worden.

Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij zwellende knoppen (eind februari-half maart) geven meestal een goed resultaat. Ook plantversterkende middelen (heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven tegen de krulziekte.
Het is NU de periode om bij een droge dag enkele preventieve behandelingen toe te passen. Vraag in een tuincentrum/ tuinwinkel naar de meest geschikte schimmelwerende producten (fungiciden) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. Belgi├ź. Daarom worden hier geen productnamen vernoemd.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te herkennen en te behandelen.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding.
Door een jaarlijkse snoei van de perzikbomen, een preventieve krulziektebehandeling en gepaste standplaats kunnen perzikbomen gemakkelijk 20-30 jaar oud worden. Zonder gepaste verzorging worden de bomen meestal maar 5 tot 10 jaar oud.
Lees ook in de fruitblog van februari over krulziektebehandeling.
Er zijn ook enkele perzikrassen die niet of nauwelijks aangetast worden door de krulziekte. Beschermende behandelingen zijn dan overbodig!
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten