Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 18 maart 2011

Perzik-krulziekte vraagt nog steeds aandacht! (Herhaling waarschuwing)


Er is nog steeds groot infectiegevaar op krulziekte-infectie (Taphrina deformans) op perzik- en nectarinebomen.
Vanaf 8 tot 10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw perzik- en nectarinebomen (= Periode rond half of einde maart).
De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekte. Werden uw bomen vorig jaar aangetast, dan kan het wenselijk zijn enkele beschermende behandelingen uit te voeren. (Meestal raad men drie behandelingen aan met telkens een pauze van 3-5 dagen).

Controleer dagelijks de twijgen van uw perzik- en nectarineboom om te zien of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt.
De schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (februari-maart), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
De perzikbladeren zijn later opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei. Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken in groei.

Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij zwellende knoppen (midden februari tot half of einde maart) geven meestal een goed resultaat.
Ook plantversterkende middelen (heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven tegen de krulziekte. Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen.

Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten