Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 5 maart 2011

Blauwe bessen op zure grond planten (Vaccinium corymbosum)Blauwe bessen stellen hoge eisen aan de grond en de nazorgen. Zonder een passende verzorging groeien ze niet optimaal.
Planttips om bij blauwe bessen een optimale hergroei te bekomen.
Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) zijn zuurminnende planten van de Ericaceae (heidekruidfamilie) en groeien best op zure, luchtige en vochthoudende grond.

Maak de plantput extra groot en doe onderaan een emmer grove turf of een mengsel van 1/2 compost en 1/2 fijn hakselhout. Zet er de blauwbessenstruik met de kluit in en vul aan met de grove turf ofwel het mengsel compost en hakselhout. Gebruik geen gewone potgrond, die bevat teveel kalk!
Indien direct planten niet mogelijk is, dan laat je het plantgoed buiten en leg je een bescherming over de wortelkluit. Deze bescherming kan bestaan uit hakselhout, bladeren of tuinaarde.
Eventueel mag het planten van blauwe bessen tot einde maart uitgesteld worden.

Dek de grondoppervlakte af met ca 7,5 cm hakselhout en geef regelmatig water bij droogte. Gebruik GEEN champignonmest bij blauwe bessen!
De optimale plantafstand van blauwbessen in de rij is 1,25 - 1,50 m, tussen de rijen ca 2 m. Planten die enkele weken of maanden geleden geplant werden, kunnen best na de vorst nog eens aangedrukt worden, om uitdroging tegen te gaan.

Sommige blauwe bessenrassen vragen kruisbestuiving om meer (dikke) bessen te geven.
'Elliot' is één van de laatst rijpende rassen (ca midden/eind september) en is nu ook voor liefhebbers in Nederland te bekomen.
Gebruik bij voorkeur grote meerjarige planten, want bij kleine planten kan het enkele jaren duren voor ze bessen geven. Plant geen wortelnaakte planten, want de
hergroei is dan slecht.
Meer lezen over planttips voor blauwe bessen, koningin der bessen (Vaccinium corymbosum).
Adressen waar u plantgoed van blauwbessen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.
Blauwe bessen zijn niet gemakkelijk te vinden op rasnaam. Lees meer over blauwe bessen en rassenkeuze.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten